G1000 question

Any DA40 related topics

Moderators: Rick, Lance Murray

Post Reply
bryanchatham
1 Diamond Member
1 Diamond Member
Posts: 10
Joined: Wed Jan 11, 2023 12:53 am
First Name: Bryan
Aircraft Type: DA40
Aircraft Registration: N248DS
Airports: KOWD
Has thanked: 9 times

G1000 question

Post by bryanchatham »

Trying to up my G1000 game in the DA-40. I can't seem to find how to turn on/off the boxes that appear on the PFD that display the altitude/course envelope for your currently programmed route. These are the series of boxes that appear in the PFD. Depending on the pilot profile, sometimes they are there, and sometimes they are not (rental plane). I found an image online for a different aircraft's G1000 but you can see the purple boxes. Image
Attachments
Screenshot 2023-03-25 at 8.41.35 AM.png
Screenshot 2023-03-25 at 8.41.35 AM.png (119.61 KiB) Viewed 942 times
User avatar
MikeMeadows
2 Diamonds Member
2 Diamonds Member
Posts: 40
Joined: Thu Dec 16, 2021 2:44 am
First Name: Mike
Aircraft Type: DA62
Aircraft Registration: N486A
Airports: KTME KDWH KIWS TS07 KSGR
Has thanked: 19 times
Been thanked: 37 times

Re: G1000 question

Post by MikeMeadows »

Press PFD Opt button
Press the SVT button
Press the Pathways button.

The Pathway feature will cycle on or off with the Pathways Softkey.

Mike Meadows
CFI CFII MEI
Houston, TX
User avatar
Rick
5 Diamonds Member
5 Diamonds Member
Posts: 1576
Joined: Tue Jul 06, 2010 10:09 pm
First Name: Rick
Aircraft Type: DA40
Aircraft Registration: NONE
Airports: KROA
Has thanked: 107 times
Been thanked: 298 times

Re: G1000 question

Post by Rick »

Also note that Synthetic Vision (SVT) is an option that must be purchased and installed, so you aren't going to find it in all Diamonds. Only one of the DA40's at our local flight school has SVT installed.
Roanoke, VA (KROA)
User avatar
Kipping
2 Diamonds Member
2 Diamonds Member
Posts: 15
Joined: Fri Jul 30, 2021 6:50 pm
First Name: Mark
Aircraft Type: DA40NG
Aircraft Registration: PHMKP
Airports: EHTE
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Re: G1000 question

Post by Kipping »

SVT looks like a valuable option to have.
At the time I bought my DA40NG, I didn't choose for this option.
Has anyone on this forum recently enabled SVT on the G1000 NXi of a DA40NG?
The price would obviously be the main concern.
I can't find much info on this online.
Thank you!
User avatar
Colin
5 Diamonds Member
5 Diamonds Member
Posts: 2006
Joined: Sat Aug 21, 2010 8:37 pm
First Name: Colin
Aircraft Type: DA42
Aircraft Registration: N972RD
Airports: KFHR
Has thanked: 319 times
Been thanked: 528 times

Re: G1000 question

Post by Colin »

It was $10,000 (USD) when I bought it in 2007.
Colin Summers, PP Multi-Engine IFR, ~3,000hrs
colin@mightycheese.com * send email rather than PM
http://www.flyingsummers.com
N972RD DA42 G1000 2.0 s/n 42.AC100 (sold!)
N971RD DA40 G1000 s/n 40.508 (traded)
User avatar
Boatguy
5 Diamonds Member
5 Diamonds Member
Posts: 1914
Joined: Mon Jan 22, 2018 4:48 am
First Name: Russ
Aircraft Type: DA62
Aircraft Registration: N962M
Airports: KSTS
Has thanked: 1437 times
Been thanked: 1240 times

Re: G1000 question

Post by Boatguy »

For a new DA62, it's $14,500. For a GA-275, it's $500, Garmin TXi, $1,850!

YMMV!
User avatar
Kipping
2 Diamonds Member
2 Diamonds Member
Posts: 15
Joined: Fri Jul 30, 2021 6:50 pm
First Name: Mark
Aircraft Type: DA40NG
Aircraft Registration: PHMKP
Airports: EHTE
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Re: G1000 question

Post by Kipping »

So in other words, the more you pay for the equipment, the more Garmin asks for unlocking the SVT software.

Thanks for the info!
User avatar
dmloftus
4 Diamonds Member
4 Diamonds Member
Posts: 484
Joined: Thu May 07, 2020 3:38 pm
First Name: David
Aircraft Type: DA40
Aircraft Registration: N868US
Airports: KLZU
Has thanked: 216 times
Been thanked: 263 times

Re: G1000 question

Post by dmloftus »

While I have SVT in my XLS, I could just as easily refer to the synthetic vision on Foreflight. I'm never doing anything close enough to obstacles or terrain that I couldn't just as easily look down to double-check clearance on the iPad. Still, I'm glad I have it.
Post Reply