Slow Landing Flaps Deployment

Any DA40 related topics

Moderators: Rick, Lance Murray

User avatar
dwurfel
3 Diamonds Member
3 Diamonds Member
FIRST NAME: DAVID
Aircraft: DA40
Registration: N542GL
Airport: KTAD

Posts: 61
Joined: Sat Jun 06, 2015 1:54 pm

Slow Landing Flaps Deployment

Postby dwurfel » Tue Mar 20, 2018 6:59 pm

Not sure anyone has experienced this, but seems when I put first flaps in on landing the movement is immediate. When I put the second landing flaps in the flap movement is not immediate but lags the command by about 5 seconds. Not sure why I noticed this lately and not sure if it is any different from past experience. You experience and comments are welcomed. :bow
User avatar
Kyle
2 Diamonds Member
2 Diamonds Member
FIRST NAME: Kyle
Aircraft: DA40
Registration: N283DS
Airport: KNEW

Posts: 30
Joined: Tue Feb 16, 2016 6:12 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 5 times

Re: Slow Landing Flaps Deployment

Postby Kyle » Tue Mar 20, 2018 10:54 pm

I would suspect that one of the flap limit switches may be sticking or starting to fail. I had some limit switch failures a while back that prevented the flaps from moving. Before they completely failed, I experienced delays prior to flap movement similar to what you described, although the length of the delay was not consistent.
User avatar
Barry
2 Diamonds Member
2 Diamonds Member
FIRST NAME: Barry
Aircraft: DA40
Registration: N984ES
Airport: KEIK

Posts: 17
Joined: Fri Oct 15, 2010 1:41 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Re: Slow Landing Flaps Deployment

Postby Barry » Wed Mar 21, 2018 5:18 pm

I agree with Kyle. I've had this happen a couple of times and had to replace the microswitches. Its a relatively simple repair.

Barry Starkman
Commercial Instrument
N984ES DA40 40.827
KEIK
User avatar
Don
3 Diamonds Member
3 Diamonds Member
FIRST NAME: Don
Aircraft: DA40
Registration: N623DS
Airport: KTOA

Posts: 197
Joined: Tue Jul 06, 2010 9:15 pm
Has thanked: 25 times
Been thanked: 26 times

Re: Slow Landing Flaps Deployment

Postby Don » Sat Mar 24, 2018 3:40 am

Also, these are exact symptoms before I had a micro-switch fully fail. I have had to replace two of them at different times.
Diamond Star XLS, N623DS, SN40.1076

Who is online

Users browsing this forum: dwall and 3 guests